Het verdient de aanbeveling om regelmatig je platte dak te inspecteren en, daar waar dit noodzakelijk blijkt, te reinigen. Schoonmaken levert niet alleen een goed zicht op mogelijke zwakke plekken op, het kan ook het verschil maken tussen een lek dak of een tijdige reparatie of renovatie. Vooral daken waar mosvorming aanwezig is, dienen schoongemaakt of ontmost te worden.

Zelf reinigen of laten doen?

Het kan een behoorlijke klus zijn om zelf het dak goed schoon te maken. Niet alleen ontbreekt het je vaak aan het juiste materiaal – dank daarbij niet enkel aan spullen om te reinigen, maar ook om veilig op het dak te komen en er rond te kijken – maar ook aan de juiste kennis. Een gespecialiseerd bedrijf kan namelijk veel sneller zien waar problemen op het dak zijn, waar mogelijke zwakke plekken zitten en waar rotte stukken zitten of poreuze pannen aanwezig zijn. Zij hebben daarnaast ook het juiste materiaal waarmee zij het dak reinigen.

Schoonmaken is belangrijk

Het reinigen van het dak is belangrijk. Niet alleen omdat het gewoon lelijk staat als je rare begroeiing of vuile plekken op je huis hebt, maar ook omdat een schoon dak minder snel zal worden aangetast door alg of schimmel. Dit soort zaken zorgen niet alleen voor een onplezierig aangezicht, maar kunnen ook schade aan het dak tot gevolg hebben. En schade aan het dak, kan weer leiden tot schade binnenshuis, bijvoorbeeld doordat het dak is gaan lekken. Een plat dak vergt vaker wat meer aandacht dan een schuin pannendak, juist omdat er op een plat dak vaker bijvoorbeeld bladeren blijven liggen. Deze bladeren kunnen weer gaan rotten, waardoor er mos en schimmels op het dak kunnen komen.https://www.schouwonderhoudwillems.be/dak-laten-reinigen/

Ook de dakgoot reinigen

Vergeet bij het schoonmaken van het dak, ook niet om de dakgoot mee te nemen. Juist in de goten kan zich ontzettend veel vuil ophopen. Denk bijvoorbeeld maar eens aan bladeren die zich in de dakgoot nestelen en zorgen voor een verstopping. Ook dit kan, als hier niets aan gedaan wordt, zorgen voor lekkages, waarbij het dak mogelijkerwijs ook wordt aangetast. De altijd wat vochtige dakgoten zijn natuurlijk een broedplaats voor mossen en schimmels. Vooral in de herfst dienen de (platte) daken en dakgoten toch minimaal een keer helemaal te worden gereinigd.