cipres 

De Cipres plant staat bekend onder vele namen. Zo wordt deze haagplant ook wel de Chamaecyparis genoemd. De plant heeft een dichte, compacte groeiwijze en is daardoor zeer populair als privacy vergrotende haagplant. 

Het meest bijzondere aan de Cipres is misschien wel zijn kleur. De Cipres heeft groene bladeren met een wit accent. Hij is tevens winterhard en kan goed tegen verschillende grondsoorten. Slecht gedraineerde bodems vindt hij minder leuk.

cipres 

Waarom een Cipres haag?

De grootste voordelen aan de Cipres als haagplant zijn:

  • De hoogte. Een Cipres kan tot wel tien meter hoog worden als hij volwassen is, en is daarom ideaal voor het creëren van privacy in je tuin.
  • Hij kan goed tegen plagen en ziekten. Geen eindeloos gedoe met bestrijdingsmiddelen dus!
  • De dichte bladbedekking. Hierdoor zorgt de Cipres als het ware voor een natuurlijk windscherm. Hij zorgt ook voor een vermindering in geluid en luchtvervuiling door omringende straten en buren. 
  • Het onderdak dat de plant biedt. Vogels worden zeer gelukkig van deze plant. Het is een goede broedplaats voor vogels, met name in de winter. Door een Cipres te plaatsen draag je dus bij aan de natuur. 
  • Onderhoud. De Cipres is onderhoudsarm en dus ideaal voor de mensen zonder groene vingers. 

Bodem

cipres 

Een Cipres kan veel bodemsoorten verdragen maar pas op met drassige bodems. Deze zijn niet goed voor de Cipres. Voor dit soort bodems zijn er overigens wel andere haagplanten op de markt.