De scholen zijn weer een tijdje bezig, dus ook de pennen worden weer uit de tas gepakt. Het zal even wennen zijn, want dit moet het eerste jaar in drie jaar worden dat niet zal worden onderbroken door de pandemie. Afgelopen jaren werden etui’s logischerwijs minder gebruikt, leerlingen zaten thuis en hadden penne allemaal al bijdehand, of zelfs niet nodig. Online lessen maakten het dat er minder aantekeningen werden gemaakt, er was minder controle op de leerlingen, dus af en toe een lesje even achterover zitten en niet opletten kwam geregeld voor. Ook zorgde thuis les er voor dat pennen minder snel kwijtraakte, doordat ze op één plek bleven. Dan worden er dus minder nieuwe pennen gekocht, want dat was minder nodig. Het maken van toetsen en proefwerken werd ook veelal online gedaan, dus ook daar was een pwakkerman vulpen kopen bijvoorbeeld niet nodig. Is het schrijven hierdoor achteruit gegaan? Dat is iets waar we achter gaan komen dit jaar, kinderen moeten weer een parker vulpen gaan gebruiken, en de zoveel gebruikte laptops van afgelopen jaar moeten weer terug de tas in.

Belang van een goede pen

Zeker in een regulier middelbaar schooljaar wordt er ontzettend veel geschreven met een pen. Op basisscholen is een potlood meer gebruikt en daar zit per potlood minder verschil in, als het gaat om de manier van schrijven. Bij pennen is dit wel een stukje anders. De ene pen is bijvoorbeeld een balpen en de ander een vulpen. Ook de greep van de pen maakt verschil, zo is de een smaller dan de ander. Hoeveel waarde hieraan te hechten is hangt compleet van de persoon zelf af. Sommige mensen zijn tevreden met een paar bic pennen in hun etui, waar andere een luxe montblanc vulpen verkiezen. Er zijn overigens wel een paar voordelen van een wat duurdere pen. Pennen die een goede handgreep makkelijk maken, kunnen er mede voor zorgen dat die mensen die zo een pen gebruiken daar later in hun leven profijt van hebben. Voordelen die het meebrengt zijn bijvoorbeeld minder last van kramp en een minder vermoeide arm. Ook voor het handschrift kan een goede pen belangrijk zijn, dit heeft dan weer voordelen bij het leren van de aantekeningen of het nakijken van toetsen door docenten.

Oneerlijkheid middelbare schooladvies

Van de basisschool naar de middelbare school, een grote stap voor leerlingen. Hoewel de cito eind toets een goede richtlijn geeft voor het advies, is het zeker niet altijd accuraat of eerlijk. Er zijn namelijk genoeg leerlingen die bezwijken onder de druk of stress. Dit zorgt ervoor dat er niet optimaal gepresteerd wordt en de desbetreffende leerling op een lager schoolniveau dan diegene zou kunnen wordt geplaatst. Vervolgens op een lager niveau kan verveling toeslaan en de leerling gedemotiveerd raken, dit is niet ondenkbaar. Zo komt de persoon die eigenlijk veel meer kan lager terecht en weet diegene met dank aan een cito toets, die gemaakt wordt op tien jarige leeftijd, minder van het leven te maken. Ook is het een juf of meester die zo een belangrijk advies moet geven, dat is een mens en die kunnen inschattingsfouten maken, dit zal een soortgelijk effect kunnen hebben. Zo kan een balletje rollen en daarom zou ere wellicht wat moeten veranderen.